08
Mar 2024

Zijn de Nederlandse wegen in 2050 fossielvrij?

Op dit moment rijdt slechts 5% van de auto's op de Nederlandse wegen op stroom. Een nieuw onderzoek van ElaadNL onthult een verrassende toekomstvoorspelling voor 2050. Op basis van data en inzichten van experts ziet de branchevereniging een groeivertraging tot 2030, maar een grote stroomversnelling na 2030. Oftewel, een groene toekomst voor de elektrische auto. Hoe ziet deze toekomst er precies uit volgens ElaadNL? Dat lees je hieronder.
Zijn de Nederlandse wegen in 2050 fossielvrij?

Versnelling verwacht na 2030

Recent onderzoek van Stichting ElaadNL werpt licht op de verwachtingen tot 2050. Tot 2030 lijkt de groei van het aantal elektrische personenauto’s beperkt, gehinderd door afnemende subsidies en een gebrek aan betaalbare modellen. De situatie verandert echter drastisch na 2030. Dankzij Europese emissienormen, voordelige modellen en goedkopere batterijen, voorspelt men een sterke toename. Tegen 2044 zouden er tien miljoen volledig elektrische auto's op de Nederlandse wegen rijden, met een behoefte aan zo'n 4,3 miljoen laadpunten. In 2050 hebben alle auto’s een accupakket.

Laadinfrastructuur en netbelasting

Een interessante wending is de impact van deze voertuigen op het energienet. Het rapport benadrukt de noodzaak van ‘netbewust laden’ om netcongestie te voorkomen. Met de opkomst van nieuwe tools zoals een interactief dashboard en een ‘laadprofielengenerator’ wordt de impact van je stroomgebruik op buurt- en netwerkniveau inzichtelijk gemaakt. Zo weet je als gebruiker hoeveel stroom je gebruikt en vooral wanneer je het beste stroom gebruikt of juist teruglevert om het stroomnet te ontlasten. Ook Revolt biedt klanten inzicht in hun gebruik via een online dashboard. 

Drie scenario’s voor groei

Het onderzoek schetst drie groeiscenario’s voor de elektrificatie van het wagenpark: laag, midden, hoog. De voorspellingen variëren, maar de trend is overduidelijk: snellere groei dan verwacht, met een beperkte rol voor waterstofauto's. Elektrische auto’s worden binnen een aantal jaar de norm.

Wat betekent dit voor jou als wagenparkbeheerder of facility verantwoordelijke? Met een duidelijke toename in het aantal elektrische auto’s in het verschiet, is het belangrijk dat je de juiste fundering hebt om snel op te schalen in het aantal laadpunten. Investeer je vandaag in één of twee laadpunten, dan kun je verwachten dat dit aantal binnen een aantal jaar moet worden uitgebreid. De grootste kostenpost bij een uitbreiding is het leggen van bekabeling en graaf- en straatwerk. Vermijd dubbele kosten door vandaag voldoende kabels aan te leggen voor morgen. 

Wil je weten wat er nog meer komt kijken bij het installeren van laadpalen? Lees hier onze beknopte uitleg.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten