25
Jan 2023

Laadpalen installeren bij je bedrijf: alles wat je moet weten

EV's worden alleen maar populairder. Als gevolg willen steeds meer ondernemers laadpalen op hun terrein installeren. Logisch. Met laadpalen op je terrein bied je een waardevolle service aan klanten, bezoekers en werknemers. Veel ondernemers weten echter niet wat er allemaal bij een laadpalen installatie komt kijken. Heb je wel de juiste infrastructuur liggen? Hoe ziet het installatieproces er precies uit? En waar wil je als ontvanger van een laadpaal rekening mee houden? In dit artikel leiden we je door het proces en waarom Revolt dit anders aanpakt dan de meeste aanbieders. Aan het einde van dit artikel weet je alles wat je nodig hebt om succesvol laadpalen te installeren bij je bedrijf.
Laadpalen installeren bij je bedrijf: alles wat je moet weten
De voorbereiding - dit kun je zelf doen

Met een goede voorbereiding verloopt je installatie soepel én ben je langer blij met je laadoplossing. Een goede voorbereiding begint met het kiezen van de juiste laadpaal leverancier. Anno 2023 zijn er aardig wat leveranciers op de markt om uit te kiezen en elke leverancier heeft z'n voor- en nadelen. Om te kunnen beoordelen of een leverancier goed bij jouw situatie past raden wij altijd aan om een adviesgesprek in te plannen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Hoeveel laadpalen heb ik nodig? Hoe veel werknemers rijden elektrisch? Hoeveel auto’s moeten tegelijkertijd kunnen laden op je parkeerplaats? En hoeveel in de nabije toekomst? Het is belangrijk dat je hier een beeld bij hebt vóór dat je laadpalen aanschaft. Tijdens een adviesgesprek met Revolt maken we standaard een inschatting van je laadbehoefte voor de komende drie tot vijf jaar. Het is aannemelijk dat een groot deel van je wagenpark binnen vijf jaar elektrisch is. 

Leg nu alvast de bekabeling voor extra laadpalen. Bij de installatie van een laadpaal komt doorgaans duur graaf- en funderingswerk kijken. Hoe meer meters graafwerk, hoe hoger de investering. Daarom wil je dit het liefst één keer goed doen. Door nu alvast de bekabeling te leggen voor extra laadpalen hoef je in de toekomst niet meer te graven om nieuwe laadpalen aan te sluiten. Het leggen van de bekabeling is maatwerk en hier komt expertise bij kijken. Wil je weten wat nodig en mogelijk is op jouw locatie? Neem dan contact op.

Neem de meterkast onder de loep

Gesprek ingepland? Nagedacht over je huidige en toekomstige laadbehoefte? Goed bezig! Dan is het tijd voor een kijkje in de meterkast. Om te beginnen: het verschil tussen een 1-fase en 3-fasen stroomaansluiting. Een stroomaansluiting zit in je meterkast en verbindt je pand via kabels met het elektriciteitsnet. De 3-fasen aansluiting is groter dan de 1-fase aansluiting en levert meer vermogen. Het laden van je auto met een 1-fase aansluiting is erg traag en wordt in de meeste situaties afgeraden.

Een 3-fasen aansluiting (rechts) in je meterkast is over het algemeen nodig om laadpalen te kunnen gebruiken.

Heb je een 1-fase stroomaansluiting in je meterkast? Houd er dan rekening mee dat je netleverancier waarschijnlijk je meterkast zal moeten 'verzwaren' met een 3-fase aansluiting. Een laadpaalleverancier kan dit helaas niet voor je doen. Let op: de wachttijden bij de netleverancier kunnen lang zijn. Plan daarom een verzwaring van je meterkast zo snel mogelijk in. Technische vragen? Neem vrijblijvend contact op. 

Bedenk alvast waar je de laadpaal wilt plaatsen

Het is verplicht om een laadpaal op ‘eigen grond’ te plaatsen. Daarnaast mogen laadkabels van auto’s niet over het trottoir lopen om hinder te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je alvast nadenkt waar je de laadpalen wilt plaatsen. Houd hierbij rekening met de afstand tot de meterkast. Daarvoor geldt: hoe korter de afstand, hoe beter. Een korte afstand betekent namelijk minder infrastructurele aanpassingen waardoor de installatie sneller en goedkoper uitvalt. Win-win! Onze adviseurs helpen je ook altijd bij de keuze van je locaties. 

Voor de installatie: klikmelding en fundering

Wanneer jij als klant akkoord geeft op ons voorstel, starten we met voorbereidende werkzaamheden. Allereerst doen we een zogeheten ‘klikmelding’. Met de melding wordt het inzichtelijk welke kabels nu bij je in de grond liggen. Dit zijn alle geregistreerde elektra- en gasleidingen.

Logischerwijs zijn niet-geregistreerde leidingen ook niet zichtbaar op de klikmelding. Wanneer er twijfel is dat er niet-geregistreerde leidingen liggen, bijvoorbeeld omdat er onlangs nieuwe zijn aangelegd, kunnen we overgaan tot een proefboring. 

Dit alles doen we om bij de aanleg van de fundering geen leidingen te raken. Soms is voor de fundering vele meters aan graafwerk nodig, andere keren hoeft er alleen in een muurtje worden geboord. In de praktijk vereist het leggen van de fundering maatwerk. Is het een simpele klus, dan vragen wij een symbolische €1,- voor de fundering. Is het een gecompliceerde klus, dan vertellen we je voor aankoop wat je opties en de kosten zijn.

De klikmelding en het aanleggen van de fundering vinden weken voor de installatie van de laadpalen plaats. Dit voorkomt vertraging in het proces.

De installatie van de laadpaal in vier stappen

Als de fundering ligt, is het tijd voor de installatie van de laadpaal. Hieronder een stappenplan:

Stap 1: kabels trekken

Onze gecertificeerde monteurs trekken een stroomkabel vanaf de meterkast naar de plek van je nieuwe laadpalen. 

Stap 2: plaatsen van de laadpalen

Op de vooraf gekozen plek worden de laadvoorzieningen geplaatst. Wanneer je voor de Wallbox gaat, boort de installateur gaten voor het ophangsysteem. Bij de overige laadpalen maken we gebruik van de eerder aangelegde fundering.

Stap 3: testen en activeren

Staat of hangt de laadvoorziening? Tijd om te testen. Dit doen we door een laadsessie te starten. Nadat we je uitleg hebben gegeven over de werking van de laadpaal activeren we deze voor je.

Stap 4: inplannen onderhoud

Revolt biedt zorgeloze laadoplossingen. Daar hoort niet alleen een 24/7 storingsdienst bij, ook onderhouden we je laadpalen. Ieder jaar komt er proactief een monteur bij je langs om te verzekeren dat alles naar behoren werkt. Zo zijn jullie (en je gasten) altijd verzekerd van een werkende laadpaal!

Installatie inbegrepen bij laadpaal abonnement van Revolt

Bij Revolt bieden we het ‘Laadpaal-as-a-Service’ model aan. Daarmee maken we de transitie naar duurzame mobiliteit voor het bedrijfsleven makkelijker dan ooit. Juist, wij nemen de investering, het onderhoud en service op ons. Voor een vast bedrag per maand worden jullie voorzien van de mooiste laadvoorzieningen.

Ook de installatie van de laadpalen is inbegrepen bij dat abonnement. Vanaf €19,- per maand ben je volledig voorzien. Is er naast de installatie ook een complexe aanpassing aan de fundering nodig? Dan voorzien onze experts je graag van je opties en eventuele extra kosten.

Laat je adviseren door experts en kies voor de juiste laadoplossing

Elektrisch rijden is de toekomst. En het nu. Zet in op duurzaamheid en laat ons je helpen die missie volbrengen. Kies voor de samenwerking met een partij die verder kijkt dan vandaag de dag. 

Laat je adviseren door experts of vraag een uitgebreid adviesrapport aan om een compleet beeld van de investering en mogelijkheden te krijgen. Jullie kiezen straks de laadoplossing die bij je toekomstvisie past. Daar zorgen we voor. 

Plan een adviesgesprek in of laat een volledig adviesrapport opstellen.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten