14
Jun 2023

Hoe werkt een laadpaal?

Stap je over op elektrisch rijden? Dan ga je straks niet meer naar een tankstation om je tank vol te gooien, maar laad je de accu van je auto op aan een laadpaal. Maar hoe werkt een laadpaal nu precies? Wij leggen het hieronder eenvoudig voor je uit.
Hoe werkt een laadpaal?
Hoe werkt een laadpaal?

Een laadpaal werkt als een soort stopcontact voor je elektrische auto. Deze paal is verbonden met het elektriciteitsnet. Wanneer je je auto met een speciale kabel aan de laadpaal koppelt, geeft de paal elektriciteit door aan je accu. Zo laadt je auto op en ben jij weer klaar om weg te rijden.

De laadkabel zit niet aan de laadpaal vast en moet je dus zelf meenemen. Zorg er daarom voor dat je standaard een laadkabel in je kofferbak hebt liggen.

Zo laad je in 5 stappen eenvoudig je auto op 

Stap 1: Vind een werkende laadpaal
Let er altijd op dat je een laadpaal kiest die werkt. De meeste laadpalen werken met lampjes om aan te duiden of de paal beschikbaar en storingsvrij is. Een Revolt laadpaal is beschikbaar wanneer je een groene LED ziet branden.

Zie je een rood lampje branden? Dan is er een storing met de laadpaal of het netwerk. Ga in dat geval op zoek naar een andere laadpaal.

Stap 2: Koppel je auto aan de laadpaal
Stop je laadkabel aan de ene kant in je auto en aan de andere kant in de laadpaal. 

Stap 3: Start de laadtransactie
Dit doe je door je laadpas, -druppel of -app voor de scanner op de laadpaal te houden. Bij onze laadpalen vind je deze scanner bovenop (One en Wallbox) of aan de zijkant (Hub). Is de laadtransactie gestart? Bij een Revolt laadpaal gaat er dan een blauw lampje branden. Je laadkabel zit nu vast aan de paal (en je auto) totdat je de laadsessie stopt. Daarnaast hoor je bij de meeste palen een piep ter indicatie dat je succesvol laadt. 

Gaat er iets niet goed? Dan gaat er bij de meeste laadpalen een rood lampje branden. In veel gevallen is er dan sprake van een storing. In de laadpaal staat hoe je deze storing kunt melden.

Benieuwd hoe lang je laadsessie duurt? Check dan deze blog.

Stap 4: Stop de laadtransactie
Dit doe je ook weer door je laadpas, -druppel of -app voor de scanner te houden. Bij een Revolt laadpaal hoor je vervolgens een piep en verspringt het lampje op de laadpaal van blauw naar groen. Daarnaast is je laadkabel nu vrij om te ontkoppelen.

Stap 5: Ontkoppel je auto van de laadpaal
Haal de laadkabel uit de paal en uit je auto en berg hem weer op in je kofferbak. Nu ben je weer klaar om de weg op te gaan!

Hoe kun je betalen bij een laadpaal?

Zo, je auto is opgeladen en klaar voor vertrek. Maar hoe betaal je dan voor de geladen stroom? Er zijn verschillende manieren om bij een laadpaal te betalen:

1. Betalen met een laadpas of -druppel
Dit is de meest gebruikelijke manier. Je scant ‘m voordat je begint met laden en wanneer je stopt met laden. Zo betaal je voor het aantal kWh dat je geladen hebt. Vervolgens ontvangt jouw bedrijf maandelijks een factuur. 

2. Betalen met een laadapp
Sommige providers hebben een laadpas in de vorm van een app. In deze app vul je de gegevens van de laadpaal in en klik je vervolgens op ‘laadsessie starten’. Is je auto vol? Dan stop je de laadsessie weer via de app. Jouw bedrijf ontvangt maandelijks een factuur en het bedrag wordt automatisch afgeschreven. 

3. Betalen via een QR-code
Heb je geen laadpas, -druppel of -app? Dan kun je bij sommige laadpalen ook betalen via een QR-code. Dit doe je door de QR-code op de laadpaal met je telefoon te scannen. Vervolgens reken je af via iDeal of door je creditcardgegevens in te vullen. 

Hoe lang mag je bij een laadpaal staan? 

Laad je je auto op aan een laadpaal op privéterrein? Dan zijn er geen regels over hoe lang je auto aan de paal mag staan. Wel is het zo netjes om je auto te verplaatsen wanneer deze is opgeladen. Zo kunnen andere EV-rijders ook hun auto laden.

Op openbaar terrein gelden daarentegen wel regels. Laat je je auto voor langere tijd aan de laadpaal staan nadat hij volledig opgeladen is? Dan is er sprake van ‘laadpaalkleven’. Dit is in de meeste gemeenten verboden en kan een boete opleveren van wel €95.

Smart charging: je auto slim opladen

Wil je weten hoe je zo makkelijk, efficiënt én goedkoop mogelijk je auto oplaadt? Lees dan ons artikel over smart charging.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten