23
May 2023

Hoelang duurt het opladen van mijn elektrische auto?

Stap je over op elektrisch rijden? Dan wil je natuurlijk weten hoelang het duurt om je elektrische auto op te laden. Dit hangt af van een aantal zaken: denk aan de capaciteit van je auto en het vermogen van de laadpaal. In dit artikel vertellen we je hoe het precies zit.
Hoelang duurt het opladen van mijn elektrische auto?
Welke factoren bepalen de laadduur van mijn elektrische auto?

Hoelang duurt het om je elektrische auto op te laden? Deze vraag is lastiger te beantwoorden dan je misschien denkt. Om de laadtijd te kunnen berekenen, moet je rekening houden met de volgende factoren: 

1. De capaciteit van je accu (kWh)
Deze bepaalt hoeveel elektriciteit je auto kan opslaan. Hoe groter je accu, hoe langer het duurt om hem op te laden. 

2. Het vermogen van de laadpaal (kW)
Zo laadt een laadpaal op kantoor je auto een stuk sneller op dan een laadpaal thuis. Hieronder vertellen we daar meer over. 

3. De laadsnelheid van je auto (kW)
Heb je een nieuwer of duurder model? Dan is de laadsnelheid vaak een stuk hoger dan gemiddeld. Zo heeft een Volkswagen ID Buzz een maximale laadsnelheid van 170 kW, terwijl een Peugeot e-208 maar goed is voor 100 kW. 

4. Hoe leeg je accu is
Wanneer je accu helemaal leeg is, laadt hij sneller dan wanneer hij bijna vol is. Het opladen van de laatste 20% duurt in verhouding een stuk langer dan de eerste 80%.

5. Het type stekker waarmee je laadt
Is jouw auto van een Europees merk? Dan heb je vaak een CCS-stekker met een vermogen van 350 kW DC. Hiermee kun je erg snel laden. Heb je een auto van een Frans of Aziatisch merk, dan heb je meestal een CHAdeMo-stekker met 150 kW DC. 

6. De temperatuur
Wanneer het buiten koud is, laadt je accu trager. Deze functioneert namelijk het best bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Gelukkig hebben nieuwe elektrische auto’s een slimme klimaatregeling. Deze houdt de temperatuur van je accu in de gaten. Lees er meer over in onze blog over het vergroten van je actieradius

Welke soorten laders zijn er?

Is je accu bijna leeg? Dan kun je hem op verschillende manieren opladen. Wij zetten de vier belangrijkste voor je op een rijtje:

1. Snellader (50 kW tot 350 kW)
Je vindt ‘m vaak bij tankstations en langs de snelweg. De snellader is verreweg de snelste manier om je auto op te laden, dus ideaal wanneer je snel weer de weg op wilt. Een nadeel is wel dat snelladen niet goed is voor de levensduur van je accu. Daarnaast is het in verhouding erg duur.

2. Openbare laadpaal (11 tot 22 kW)
Deze vind je op kantoor, bij je voetbalclub of gewoon bij jou in de straat. Dit is verreweg de meestgebruikte laadpaal. Hij is niet zo snel als de snellader, maar meestal wel een stuk sneller dan een laadpaal aan huis.  

3. Laadpaal thuis (3,7 tot 11 kW)
Hoe snel je thuis kunt laden, hangt voor een groot deel af van de aansluiting die je hebt. In dit blog vertellen we je alles over het verschil tussen een 1-fase- en 3-fasenaansluiting

4. Stopcontact (2,3 kW)
Dit is de langzaamste manier om je auto op te laden. Laden via je stopcontact is daarom vooral geschikt als je een lange periode parkeert of wanneer je de elektrische auto niet veel gebruikt. 

Hoelang duurt het opladen van mijn elektrische auto?

Houd er rekening mee dat dit geschatte laadtijden zijn. De werkelijke laadtijd wordt beïnvloed door bovengenoemde factoren.

Waarom kan ik mijn auto het beste opladen tot 80%?

Zoals we hiervoor al benoemd hebben, duurt het opladen van de laatste 20% in verhouding een stuk langer dan de eerste 80%. Dit komt doordat je accu harder moet werken om de laatste 20% van de beschikbare ruimte op te vullen. Daarnaast is het opladen na 80% slecht voor de levensduur van je accu. 

Door je auto tot 80% op te laden, maak je dus optimaal gebruik van de beschikbare laadtijd én zorg je ervoor dat je accu langer meegaat. 

Meer weten over het laadvermogen? Lees onze blog over welk laadvermogen het beste bij jou past of praat met onze experts.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten