21
Feb 2023

Dit is wat jij moet weten over bidirectioneel laden

Je hoort er steeds vaker over: bidirectioneel laden. Met deze nieuwe manier van laden kun je je elektrische auto in de toekomst gebruiken als batterij voor je bedrijfspand of huis. Een revolutionaire ontwikkeling! Maar hoe werkt het precies? En kun je straks ook met jouw elektrische auto bidirectioneel laden? In dit artikel vertellen we je alle ins en outs.
Dit is wat jij moet weten over bidirectioneel laden
Wat is bidirectioneel laden precies?

Bij bidirectioneel laden kan de stroom zowel naar als van de elektrische auto gaan. Je kunt de accu in je auto op deze manier dus gebruiken als batterij voor apparaten in en rondom je bedrijfspand of huis. 

Bidirectioneel laden kent een aantal varianten, zoals Vehicle to Grid, Vehicle to Home en Vehicle to Vehicle. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten.

Vehicle to Grid (V2G)

Vehicle to Grid betekent ‘van je auto naar het net’. De auto levert op deze manier dus stroom aan het net. Erg handig, want we gebruiken steeds meer stroom én steeds vaker op hetzelfde moment. Door stroom van je auto terug te leveren aan het net kun je een vergoeding krijgen én verlaag je drukte op het stroomnet. Zo heb je minder stroom nodig uit andere energiebronnen. En dat is weer beter voor het milieu!

Hoe ziet dit er in de toekomst uit? De kans is aanwezig dat energieleveranciers laadpaalbezitters gaan betalen om op piekmomenten stroom aan het net te leveren. Op dit moment wordt deze werkwijze op kleine schaal al getest. 

Vehicle to Home (V2H)

Door de V2H-technologie fungeert je elektrische auto als een grote batterij voor op kantoor of thuis. Daarnaast wordt je auto door deze technologie een soort noodstroomvoorziening. Sommige batterijen kunnen woningen zo wel een week lang van stroom voorzien.

Heb je een variabel energiecontract? Laad je auto dan weer op tijdens daluren. Zo ben je goedkoper uit én ook nog eens duurzaam bezig. Win-win!

Een kleine kanttekening bij de V2H-technologie is dat je zo wel het risico loopt dat de accu van je elektrische auto leeg is op het moment dat je wilt wegrijden. 

Vehicle to Vehicle (V2V)

Ken je de startkabels van benzine- en dieselauto’s nog? De V2V-technologie biedt dezelfde mogelijkheid voor elektrische voertuigen. De stroom gaat van jouw EV naar dat van een ander. Erg handig als je de dichtstbijzijnde laadpaal niet kunt bereiken met de inhoud van je accu.

Het verschil tussen bidirectioneel en slim laden

Slim laden en bidirectioneel laden worden regelmatig door elkaar gehaald. Bij bidirectioneel laden draait het écht om de batterij van de auto. Deze fungeert als stroomvoorziening of als tijdelijke opslagplaats voor een overschot aan energie. 

Slim laden heeft betrekking op het laden van de auto zelf. Een slimme laadpaal houdt namelijk rekening met verschillende zaken. Denk aan het laden in daluren en het laden met (goedkopere) opgeslagen zonne-energie. Zo laad je jouw auto altijd voordelig op! 

Is mijn auto straks geschikt voor bidirectioneel laden?

Op de markt verschijnen nu de eerste automodellen en laadpalen die de technologie van bidirectioneel laden ondersteunen. Toch kun (en mag) je op dit moment nog niet bidirectioneel laden. De speciale CCS-stekker die nodig is om energie terug te leveren, is namelijk nog vol in ontwikkeling. We verwachten dat het nog een jaar of twee duurt voordat deze stekker op de markt verschijnt. 

Deze auto’s zijn geschikt voor bidirectioneel laden:
  • BMW i3
  • Honda E
  • Hyundai ix35 FCEV
  • Mitsubishi i-MiEV
  • Mitsubishi Outlander PHEV
  • Nissan Leaf
  • Renault ZOE
  • Sono Sion
  • Volkswagen ID. Buzz
De voordelen van bidirectioneel laden

Hoewel bidirectioneel laden nog in de kinderschoenen staat, zijn de vooruitzichten veelbelovend. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

1. Je elektrische auto als batterij

Met bidirectioneel laden kun je de accucapaciteit van je elektrische auto gebruiken om je bedrijfspand of huis te voorzien van stroom. Het tovert je EV dus eigenlijk om in een stopcontact. En dat heeft een aantal voordelen. Want heb je een variabel energiecontract? Dan kun je je auto tijdens daluren opladen en deze opgeslagen stroom in huis tijdens piekmomenten weer gebruiken. Zo betaal je een stuk minder voor je stroom.

Een ander voordeel van deze batterij is dat je hem kunt gebruiken als noodstroomvoorziening. Dus zit je een tijd zonder stroom, dan heb je daar als EV-rijder gelukkig geen last van. Ook fijn voor op vakantie!

2. Zelfvoorzienend in stroom

Zelfvoorzienend zijn in stroom, dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. Maar als je bidirectioneel laden combineert met andere energiebronnen, kan dit in de toekomst realiteit worden. 

Heb je zonnepanelen? Dan kun je het teveel aan opgewekte energie straks opslaan in je auto. Deze stroom gebruik je vervolgens weer tijdens het rijden. Dit is om twee redenen erg voordelig. Ten eerste hoef je op deze manier geen stroom meer af te nemen bij een energieleverancier. 

Daarnaast wordt de extra energie die je opwekt normaal gesproken teruggeleverd aan de energieleverancier. Hiervoor ontvang je dan een vergoeding. Maar door de afbouwende salderingsregeling wordt dit bedrag elk jaar lager. Het is daarom een stuk voordeliger om deze stroom in de toekomst op te slaan in je elektrische auto.

3. Altijd voordelige stroom

Met bidirectioneel laden kun je straks altijd laden met voordelige stroom. Jij kiest namelijk de momenten uit waarop de stroom voordeliger is, laadt de auto op, slaat deze stroom op en gebruikt hem vervolgens voor de apparaten in je woning. Op deze manier beschik je altijd over voordelige stroom!

4. Minder overbelasting van het energienet

Steeds meer bedrijven stappen over op elektrische wagenparken. En dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling. Maar deze overgang zorgt ook voor een flinke toename in het energieverbruik. Want al die extra stroom moet wel geleverd worden, en dat kan weer leiden tot storingen en overbelasting van het energienet.

Met behulp van bidirectioneel laden kunnen we overbelasting in de toekomst makkelijker voorkomen. Want door je auto op te laden tijdens daluren bespaar je niet alleen flink op je energierekening, maar voorkom je ook overbelasting van het energienet.

Bereid jezelf voor op de toekomst van bidirectioneel laden 

Op dit moment wordt er volop getest met bidirectioneel laden. En zoals met alle ontwikkelingen in de duurzame mobiliteit kan het ook hiermee snel gaan. Voor je het weet, profiteer je van alle voordelen van bidirectioneel laden. Maar daarvoor heb je wel slimme laadvoorzieningen nodig. En bij Revolt helpen wij je daar graag mee! 

Maak het voor eigen personeel, leveranciers en klanten makkelijk om te laden op de zaak en kies voor slimme laadvoorzieningen. Je betaalt dan alleen voor de abonnementskosten, wij nemen de investering van de laadpalen op ons. 


Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in

Binnen 1 minuut geregeld


Let op: onze huidige technologie ondersteunt bidirectioneel laden nog niet. Maar zodra de technologie het mogelijk maakt, voorzien wij jouw laadpaal van de benodigde update.

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten